Zašto su nam stomatolozi važni?

Veljaču je važno pravilno proslaviti zbog ljubavi, ali i zato što u fokus stavlja upravo stomatologe: medicinske stručnjake koji su najkompetentniji govoriti o zdravlju naših zubi. Tim povodom želimo naglasiti čime se stomatolozi bave i kako vam redoviti posjeti stomatologu mogu pomoći da svoje oralno zdravlje održite na razini!

Mnogi od nas, zahvaljujući stručnim i pedantnim stomatolozima, imaju zdrave i dugotrajne zube kroz gotovo čitav svoj život. Međutim, mnogi od nas također žive u pogrešnom uvjerenju da se kod zubara ide samo ako nas boli zub.   

Stomatolozi su izrazito bitni za brojne aspekte našeg zdravlja. Osim zubi i desni, oni se brinu i o zdravlju mišića glave, vrata i čeljusti, jezika, žlijezda slinovnica, živčanog sustava glave i vrata, ali i drugih područja. Tijekom opsežnog pregleda, stomatolozi se fokusiraju na zube i desni, ali također primjećuju otekline, promjene boje nepca, i bilo kakve slične abnormalnosti koje se mogu pojaviti na spomenutim područjima. 

Rutinskim pregledom, stomatolozi naše zdravlje mogu dovesti u pitanje na temelju brojnih simptoma koje u svakodnevnom životu možda ne bismo primijetili te nas mogu poslati specijalistima na dodatnu kontrolu. 

Stoga je iznimno bitno osvijestiti važnost stomatologa u našem životu. Svoje zube nemojte uzimati zdravo za gotovo i ne dozvolite da vas vaš stomatolog proziva kako “mu već dugo vremena niste bili na stolcu”. Obavite svoju standardnu kontrolu dva puta godišnje jer će upravo to uvelike doprinijeti vašem oralnom zdravlju.