Špinat i zdravlje zubi

Moderno nas je doba naučilo da popularno “Ono si što jedeš” mišljenje itekako ima smisla. Ubrzani stil života od nas traži da više pažnje posvetimo izboru kvalitetnih namirnica koje će biti blagotvorne po naše zdravlje. Umjesto da se bez kontrole polakomimo za brzom hranom koja će se postepeno odraziti na funkcioniranje našeg organizma, pokušavamo pronaći vremena za pripremu i konzumaciju svježih i zdravih jela. Jedna od namirnica koja može dobro utjecati na naše zdravlje svakako je špinat. 

Osim što je izvrstan izvor željeza, špinat je prepun oksalne kiseline. Kad žvačete špinat, kalcij u vašoj slini reagira s oksalnom kiselinom kako bi stvorio netopive kristale kalcij oksalata. Oni se lijepe za zube, zbog čega se nakon konzumacije špinata na zubima može osjetiti neobična tekstura. Špinat je jako blagotvoran za zdravlje zubi: održava njihovu prirodnu boju, bogat je magnezijem i generalno štiti kosti. Kristali kalcijevog oksalata koriste se čak i u nekim stomatološkim tretmanima za uklanjanje osjetljivosti zubi.

Špinat nije jedina namirnica s visokom razinom oksalne kiseline. Ona je zastupljena i u namirnicama poput repe, jagoda, oraha, čokolade, čaja i pšeničnih mekinja. Iako su generalno zdrave, ove namirnice mogu doprinijeti stvaranju kamenca u bubrezima, stoga s njihovom konzumacijom treba biti na oprezu. 

Umjerena konzumacija špinata i ostalih namirnica bogatih oksalnom kiselinom dobra je za zdravlje čovjeka. Važno je imati na umu da podgrijavanje odstajalog jela sa špinatom nije preporučljivo. Podgrijavanjem se u špinatu povećavaju štetne tvari koje zasigurno neće doprinijeti zdravlju ljudskog organizma.