Oralna patologija – zašto nam je važna?

Usna šupljina predstavlja jedinstvenu cjelinu čija je osnovna uloga žvakanje, gutanje hrane i govor. Žlijezde slinovnice u usnoj šupljini zadužene su za lučenje sline koja štiti zdravlje naših zubi, a usna šupljina obložena je sluznicom čija je zadaća prije svega zaštita. Usna šupljina ima i okusnu ulogu, što znači da joj možemo zahvaliti na užitku u finoj hrani. Osim svega navedenog, važno je reći da sluznica stimulira i lučenje štetnih tvari iz organizma, zbog čega se često kaže da je usna šupljina jedan od glavnih pokazatelja zdravlja organizma. 

Baš nam je zbog toga važna oralna patologija – stomatološka specijalizacija koja se ne bavi samo zdravljem zubi, već proučava disbalanse u usnoj šupljini i kontrolira njeno generalno stanje. Oralni patolozi s lakoćom će primijetiti sve eventualne devijacije u usnoj šupljini te će, prema svojoj procjeni, pacijenta uputiti na daljnje analize. 

Oralna patologija jedna je od glavnih poveznica stomatologije i medicine. Primjerice, karcinom usne šupljine najbolje će primijetiti upravo stomatolozi specijalizirani za patologiju. Simptomi brojnih autoimunih bolesti također će se odraziti na ovom području našeg tijela što znači da oralni patolozi igraju značajnu ulogu u njihovoj dijagnozi. 

Najčešći oralni simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju specijalistima oralne patologije prije svega su neugodan osjećaj peckanja, boli, poremećaj okusne osjetljivosti i suhoća oralne sluznice. Svi ovi, ali i brojni drugi simptomi mogu dovesti u pitanje generalno zdravlje organizma pacijenta. 

To znači da je u brojnim situacijama pregled specijalista oralne patologije prvi korak prema identifikaciji bolesti organizma i generalnoj, potencijalnoj ugrozi zdravlja pacijenta.  Nemojte predugo čekati na otkrivanje potencijalnih zdravstvenih poteškoća i redovno kontrolirajte svoje oralno zdravlje.