Ugradnja implantata – prednosti i nedostaci

Postoji mnogo dobrih razloga za ugradnju implantata u svrhu nadomjestka izgubljenog zuba, a jedino što je pritom važno jest pravovremena reakcija i pravilno održavanje oralne higijene. Prednosti ugradnje brojne su, no potrebno je izdvojiti one najvažnije.    

Estetika: Ako želite očuvati svoj blistav osmijeh i pravilnost zubnog niza, implantati su pravi izbor – oni najbolje oponašaju vaše trajne zube.

Zdravlje kostiju: Implantat ne mijenja samo krunu vašeg zuba, već mijenja i sam korijen, čime se smanjuje mogućnost gubitka kosti u vašoj čeljusti.

Trajnost: Jedna od ključnih prednosti zubnih implantata je njihova dugoročnost. Uz pravilno održavanje oralne higijene, ponekad mogu trajati jednako dugo kao i prirodni zubi. Budući da zubne proteze uglavnom traju tek pet do osam godina, zubni implantati izvrsno su dugoročno rješenje.

Praktičnost: Implantati srastaju s čeljusnom kosti pacijenta što ih čini vrlo stabilnima. To znači da (za razliku od proteza) olakšavaju govor i žvakanje.

Iako su prednosti za ugradnju implantata brojne, ovaj zahvat sa sobom nosi i određene izazove koje je važno osvijestiti: 

Dugotrajni postupak: Ugradnja zubnih implantata može potrajati jer je implantatima potrebno do šest mjeseci da se stope s čeljusnom kosti.

Infekcije: Iako prilikom ugradnje implantata rijetko dolazi do komplikacija, infekcija desni je moguća posljedica. U najekstremnijim slučajevima, infekcija može rezultirati i parodontalnom bolešću, što dovodi do gubitka kosti.

Dodatni zahvati: U nekim slučajevima, pacijenti koji žele ugraditi implantat nemaju dovoljno potporne kosti, što znači da će im možda trebati koštani graft kojim će se postići optimalna razina koštanog tkiva koja je potrebna za ugradnju. Osim toga, ponekad je prije same ugradnje potrebno provesti i takozvani sinus lift. Ovi dodatni zahvati mogu produžiti postupak ugradnje i povećati troškove.

Bez obzira na sve potencijalne posljedice, ugradnja implantata može proći bezbolno i bez komplikacija, ako postupak ugradnje povjerite iskusnim stručnjacima. Važno je samo da pazite na svoje oralno zdravlje i na vrijeme zakažete termin za nadomjestak!