Glavni benefiti oralne kirurgije

Briga za zdravlje čovjeka svakodnevno postaje konkretnija, pa ni kontinuirani napredak na području oralne kirurgije nije iznenađujuć. Činjenica da oralno-kirurškim zahvatom danas možemo riješiti probleme oralnog zdravlja olakšava nam život i pozitivno utječe na našu svakodnevicu. Kao što se može pretpostaviti, oralna kirurgija ima brojne funkcionalne i estetske prednosti s kojima mnogi od nas nisu upoznati. Stoga ćemo vas u današnjem blogu upoznati s tri najvažnije! 

Dugoročno rješenje za nadomjestak zuba

U današnjem okruženju raspolažemo s više različitih rješenja za nadomjestak zuba. Iako su krunice i mostovi ponekad jedino, pa samim time i vrlo dobro rješenje za nadomjestak, važno je naglasiti da se njima nadomješta samo kruna zuba. Ako je pacijent, međutim, dobar kandidat za ugradnju zubnog implantata, njegova ugradnja bit će dugoročno isplativija te će ponuditi bolje i kvalitetnije rješenje za nadomjestak zuba nego što su to krunica ili most. Upravo je ugradnja implantata jedan od najučestalijih oralno-kirurških zahvata, zbog čega možemo reći da je jedna od glavnih prednosti oralne kirurgije dugotrajna, a ponekad i cjeloživotna zamjena izgubljenog zuba!

Cistektomija

Riječ je o oralno-kirurškom zahvatu koji služi uklanjanju zubnih cisti iz čeljusne kosti. Do njihove pojave dolazi zbog upalnih procesa oko zubnih korijena. Zubne su ciste obložene tkivom i ispunjene tekućinom, a razvijaju se i rastu prilično sporo te kod pacijenta ne uzrokuju osjetne simptome. Iz tog razloga, ponekad može proći jako dugo vremena do njihovog otkrivanja. 

Zubne ciste izrazito su štetne za okolno tkivo i mogu dovesti do brojnih oralnih komplikacija. Zahvat cistektomije preporučuje se jer liječenje, pa čak i vađenje bolesnog zuba, nije dovoljno da se problem zubnih cisti riješi. Ako se ovaj zahvat ne odradi, cista će ostati prisutna u čeljusti i dalje.

Rješavanje problema, a ne simptoma

Posljednji, ali možda i najvažniji benefit oralne kirurgije je rješavanje oralne poteškoće iz temelja. Oralna kirurgija ne bavi se liječenjem simptoma, već se bavi otklanjanjem konkretnog problema kod pacijenta. Zbog toga se ova grana stomatologije može pozitivno odraziti na oralno zdravlje čovjeka, i to na duge staze!