Zubni implantati u adolescenciji

Iako su zubni implantati najpopularnije i najbolje rješenje za zub koji nedostaje, to ne znači da su najbolji izbor za svakog pacijenta. Baš kao i sve ostalo, rješenje za izgubljeni zub individualno je od osobe do osobe. Kad su u pitanju tinejdžeri, mogućnosti za nadomjestak više su ograničene nego kod odraslih ljudi.

Tinejdžerski period života nije nimalo jednostavan i u tom se procesu jako teško snaći. Adolescenti bore mnoge bitke na raznim poljima, a gubitak zuba im pritom može samo otežati – može ih učiniti nesigurnima, utjecati na njihovo samopoštovanje i biti uzrok njihove zatvorenosti. Zato je važno pronaći rješenje za njihov izgubljeni zub, a to rješenje treba sačuvati njihovo mentalno, ali i oralno zdravlje! 

Implantati u adolescenciji

Kod premladih pacijenata, zubni implantat zaista može biti loš izbor. Čeljusti i lica tinejdžera razvijaju se, rastu i mijenjaju.  Maloljetničkim čeljusnim kostima treba još vremena za jačanje, a za kvalitetnu ugradnju implantata veliku ulogu igra upravo gustoća kostiju kod pacijenta. 

Ljudsko lice u adolescentskoj dobi prolazi kroz važne transformacije koje mogu pokazati u kakvom je stanju nečije oralno zdravlje i signalizirati određene oralne poteškoće. Tijekom kasnih faza razvoja, čeljust, ligamenti, kost i tkivo okupljaju se i jačaju, a ugrađeni zub u tom kontekstu može stvoriti probleme: on će ostati nepomičan dok se drugi zubi premještaju u nove položaje. 

Iako se neke promjene u adolescenciji događaju na očigled i jednostavno ih je detektirati, 

kad je u pitanju čeljusna kost, teško je reći je li i kad je u potpunosti oblikovana i razvijena. To može potvrditi samo stomatolog ili oralni kirurg, i to na temelju dubinskog pregleda. Jedino u slučaju potpuno razvijene čeljusti i lica, ugradnja zubnog implantata može se razmotriti kao potencijalan izbor. 

Alternativna rješenja

Za nadomjestak zuba u adolescentskoj dobi, prvi je korak savjetovanje sa stomatologom ili oralnim kirurgom te njihovo ispitivanje mogućnosti ugradnje zubnog implantata. Ako je za ugradnju još uvijek prerano, krunice i mostovi zasigurno će poslužiti kao alternativna opcija i privremeno rješenje do odrasle dobi.