Utjecaj zdravlja zubi na organizam

Nije nepoznato da je oralno zdravlje ogledalo generalnog zdravlja čovjeka, a često može biti važnije nego što mislimo. Naša su usta prva točka polazišta prema respiratornom i probavnom sustavu. Iako su puna uglavnom bezopasnih bakterija, zapostavljanjem oralne higijene može doći i do nastanka štetnih bakterija koje će zakomplicirati generalno stanje našeg organizma. 

Stoga su redoviti posjeti stomatologu, redovito četkanje i korištenje zubnog konca vrlo važni preduvjeti za održavanje našeg organizma u ravnoteži. Ako ne vodimo računa o oralnoj higijeni, može doći do zdravstvenih poteškoća poput: 

  • Endokarditisa – Infekcije endokarda i srčanih valvula. Obično se događa kada se bakterije ili drugi mikroorganizmi iz drugog dijela tijela, poput usne šupljine, šire kroz krvotok i vežu za određena područja srca.
  • Kardiovaskularnih bolesti – Iako poveznica ovih bolesti s oralnim stanjem nije do kraja istražena, istraživanja sugeriraju da bolesti srca, začepljene arterije i moždani udar mogu biti povezani s upalom i infekcijama koje oralne bakterije mogu izazvati.
  • Komplikacija u trudnoći i prilikom poroda – Gingivitis i parodontitis su upalne bolesti koje zahvaćaju zubno meso te mogu dovesti do gubitka zuba. Osim što mogu narušiti generalno zdravlje svakog pojedinca, veći rizik i posljedice mogu nastati u trudnoći, i to zbog promjene razine hormona i neravnoteže proteina imunološkog sustava.

Kako biste očuvali svoje zdravlje, vodite računa o oralnoj higijeni, obavljajte redovite stomatološke preglede i liječite oralne poteškoće na vrijeme.