Najčešći mitovi o zubima

Temelj za dobru brigu o oralnom zdravlju definitivno je dobra informiranost. Iz tog vam razloga danas donosimo najučestalije mitove u koje volimo vjerovati kad su u pitanju naši zubi!

Vjerujemo da jakim četkanjem našim zubima činimo uslugu, ali to najčešće nije tako. Ako četkamo prejako i koristimo pretvrde četkice za zube, od toga nerijetko možemo imati više štete nego koristi. Prejako četkanje može dovesti do narušavanja zubne cakline koja nam je važna za očuvanje zdravlja zuba. Ako s četkanjem pretjerujemo, možemo oštetiti čak i zubne desni.   

Sumnjamo da korištenje zubnog konca zaista može biti korisno za naše oralno zdravlje. Iako mnogi od nas duboko sumnjaju u ulogu zubnog konca u našoj svakodnevnoj rutini, stomatolozi drže da je njegovo korištenje apsolutno nužno. Zubni konac dopire do onih mjesta koje četkica ne može očistiti.  

Mislimo da kauguma ni na koji način ne pridonosi oralnom zdravlju. Iako kauguma nipošto ne bi trebala služiti kao zamjena za četkanje zubi i pravilno održavanje oralne higijene, žvakanje kaugume može dobro utjecati na zdravlje naših zubi! Žvakanje kaugume bez šećera ili one koja sadrži ksilitol može zaštititi naše zube. Kauguma potiče proizvodnju sline te pomaže u ispiranju kiselina koje mogu oštetiti zubnu caklinu. 

Vjerujemo da krvarenje desni nakon četkanja nije razlog za zabrinutost. Iako krvarenje desni ne znači nužno i pojavu upale, ovaj simptom ne bi smio biti zanemaren. Krvarenje desni jedan je od pokazatelja upalnih procesa te se, ako primijetite da se događa učestalo, svakako posavjetujte sa svojim stomatologom. 

Volimo vjerovati da upala desni može izazvati probleme samo po pitanju oralnog zdravlja. To, nažalost, ne mora biti istina. Naime, upaljene desni mogu biti indikator raznih problema u našem organizmu, poput visokog tlaka i dijabetesa, a ponekad čak i karcinoma. Zbog toga je redovna briga o oralnom zdravlju i redovna stomatološka kontrola od iznimne važnost za naše generalno zdravlje.