Blagotvorne namirnice koje su štetne za zube

Volimo ih jesti, često ih konzumiramo kao međuobrok i smatramo ih zdravom alternativom za nezdrave namirnice i snackove. Lista namirnica koju danas predstavljamo može biti blagotvorna po naš organizam, ali može i naškoditi našem oralnom zdravlju. 

Iako crni čaj može biti dobar za koncentraciju te se smatra zdravijom namirnicom za održavanje budnosti nego što je to kava, ispostavlja se da njegova pretjerana konzumacija može ostaviti mrlje na našim zubima. U usporedbi s kavom, vinom i Coca-Colom, crni čaj je najpogubniji za bjelinu naših zubi!

Osim crnog čaja, i biljni čaj može biti štetan za zdravlje naših zubi. Iako dobro djeluje na naše generalno zdravlje, biljni čaj može izazvati oštećenje cakline zuba, što pak neposredno vodi do erozije.

U citrusnom voću najviše uživamo u jesenskim danima, ali ga konzumiramo i tijekom čitave godine. Ovo voće puno vitamina naš organizam štiti od prehlade, a našem tijelu vraća potrebnu snagu i energiju. Međutim, prekomjerna konzumacija citrusnog voća može izazvati oštećenja na našim zubima. Stoga je važno, bar kad su u pitanju agrumi, ipak se držati zlatne sredine.

Sušeno voće sjajan je dodatak prehrani i nadomjestak za rafinirani šećer. Međutim, sušeno voće ipak sadrži fruktozni šećer, a k tome je i ljepljive teksture. Kombinacija ovih faktora može biti pogubna za zdravlje naših zubi. Stoga u suhom voću moramo uživati umjereno.