Vitamin D i zdravlje zubi

Vitamini i minerali prijeko su potrebni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, zbog čega su neophodni za naše zdravlje. U okolnostima koje je donijela globalna pandemija koronavirusa, važnost vitamina i minerala još više dolazi do izražaja, a jedan od njih se postavlja kao iznimno bitan. Riječ je, naravno, o vitaminu D. 

Nedostatak vitamina D može dovesti do brojnih komplikacija, a kardiovaskularne bolesti, dijabetes i problemi sa srcem samo su neke od njih. 

Osim što se može pozitivno odraziti na mnoge aspekte našeg zdravlja te blagotvorno utjecati na naš vid, srce, pa čak i na plodnost, ovaj je vitamin izrazito važan i kad je u pitanju zdravlje naših zubi. Najnovija istrživanja pokazala su da vitamin D pomaže prevenirati nastanak zubnog karijesa, zbog čega se smanjuje šansa od propadanja zuba.   

Vitamin D zaista igra značajnu ulogu u zdravlju zubi, ali i ostalih potpornih struktura u usnoj šupljini. Problemi s desnima poput gubitka potpornog tkiva i povlačenja zubnog mesa vrlo su česta pojava kod odraslih osoba, ali mogu biti znatno ublaženi unosom dovoljne količine vitamina D u organizam. Veća količina vitamina D stvara spojeve koji sadrže antimikrobna svojstva i smanjuju upalne procese u ustima. Zbog toga će redovan unos Vitamina D smanjiti rizik od parodontoze te blagotvorno djelovati na naše desni

Osim što blagotvorno djeluje na naše oralno zdravlje, vitamin D ima važnu ulogu i u apsorpciji kalcija i fosfora u našem tijelu. Kalcij i fosfor dva su najvažnija minerala za kvalitetno održavanje zdravlja kostiju i zubi. Njihov nedostatak kod djece može uzrokovati nedovoljno stvaranje zubne cakline, što dovodi i do propadanja zubi u odrasloj dobi. Da bi ovi minerali obavili svoju funkciju u ljudskom organizmu, potreban im je i vitamin D. 

Zbog utjecaja na kosti i zube, vitamin D je izrazito važan i kad je u pitanju ugradnja zubnog implantata. Implantat će biti čvrst i trajan ako brzo i uspješno sraste s okolnim kostima. Kako bi ovaj proces bio efikasan, zdravlje zubi, kostiju i zubnog mesa je od ključne važnosti. Prisutnost vitamina D koji utječe na navedene faktore pospješit će proces srastanja implantata s okolnim kostima i održati njegovu dugoročnost.

Nije nepoznato da vitamin D u organizam možemo unijeti prirodnim putem, i to umjerenim izlaganjem sunčevim zrakama. Još jedan razlog za veselje ususret proljeću!