8 glavnih razloga za posjet stomatologu

Redoviti stomatološki pregledi izrazito su važni za čuvanje zdravlja usne šupljine. Međutim, postoje određene situacije u kojima je posjet stomatologu nužan i neodgodiv. U nastavku bloga, saznajte osam glavnih razloga za hitnu posjetu stomatologu.

Bol ili otekline na licu, vratu ili u ustima mogu biti znak ozbiljnog problema, baš kao i ulkus ili mrlja koje se pojave u vašoj usnoj šupljini. Hitni posjet stomatologu može ubrzati dijagnozu, prevenirati komplikacije i održati vaša usta zdravima.

Natečene desni mogu biti znak upale zubnog mesa. Ako se ovaj problem ne tretira na vrijeme, može dovesti i do parodontitisa, pa time i do gubitka tkiva i kostiju koji podupiru i štite vaše zube od propadanja.

Skrivanje osmijeha: Čak se jedna od četiri odrasle osobe izbjegava smiješiti zbog lošeg estetskog stanja usne šupljine. Neovisno o tome želite li nadomjestiti ili pak posvijetliti zube kako biste došli do blistavog osmijeha, stomatolog vam može pomoći u odabiru tretmana koji će vam najviše odgovarati.

Obavljen stomatološki zahvat podrazumijeva i dodatnu kontrolu. Ako imate plombu, krunicu ili zubne implantate, važno je održati ih u dobrom stanju. Redovitim, polugodišnjim stomatološkim pregledima održat ćete zdravlje zubi pa time i izbjeći dugotrajne i iscrpljujuće popravke.

Kronični medicinski problemi i njihovo liječenje također mogu utjecati na vaše zube. Obratite se stomatologu za specifične upute održavanja zdravlja zubi, a koje će biti primjerene za vaše generalno zdravstveno stanje.

Neki se zubni problemi mogu pogoršati tijekom trudnoće. Promjene u hormonima i prehrambenim navikama mogu dovesti do povećanog rizika od karijesa, a u nekim slučajevima i do gingivitisa. Redovito kontrolirajte svoje zube, čak i tijekom trudnoće.

Kad su vaša usta suha jer ne proizvode dovoljno sline, također je potrebno obratiti se stomatologu. Slina ima brojne funkcije koje su nužne za očuvanje oralnog zdravlja i normalno funkcioniranje usne šupljine. Stomatolog vam može preporučiti načine za vraćanje vlage i pomoći vam da održite zdravlje zubi i zubnog mesa.

Kad osjetite bol tijekom otvaranja i zatvaranja usta, žvakanja ili prilikom buđenja, postoji mogućnost da nešto nije u redu s vašom čeljusti. Konzultirajte se sa stomatologom da vidite ima li potrebe za zubnom udlagom koja će spriječiti razvoj daljnjih problema na navedenom području.