Glavni uzroci boli u desnima

Ako osjećate bol u desnima tijekom jela, pića, četkanja zubi ili korištenja zubnog konca, vjerojatno se pitate što je uzrok toj boli i kako je tretirati. Bolne desni i njihovo krvarenje mogu biti posljedica nepravilnog četkanja, upale desni, izlaganja kemoterapiji, upotrebe duhana ili pak simptom određenih hormonalnih promjena. 

Poznato je da bolne desni često dovode do upale i krvarenja, pa je rješavanje ovog problema važno kako bismo svoje desni održali zdravima.

Zubno meso pruža glavnu potporu zubima i temelj je oralnog zdravlja, a ako se ne tretira pravilno, bol u desnima može prijeći u druge, ozbiljne zdravstvene probleme. 

Da biste ovom problemu pristupili pravilno, važno je da budete dobro informirani. Stoga smo pripremili nekoliko najčešćih uzroka boli u desnima. Upoznavanje s ovim uzrocima može vam pomoći da, u razgovoru sa svojim stomatologom, uspješno otkrijete glavni uzrok vaše nelagode.

Afte su bolne promjene koje nastaju u ustima i mogu uzrokovati ozbiljne bolove u desnima. Afte mogu nastati kao posljedica stresa ali se pojavljuju i zbog loše zdravstvene slike koja se manifestira u oslabljenom imunološkom sustavu i lošim prehrambenim navikama. Osim toga, afte se mogu pojaviti i kao posljedica gastrointestinalne bolesti. Kako bi na vrijeme otkrili o čemu se radi i zaštitili zdravlje, potrebno je ispitati što je točno dovelo do pojave afti. 

Bol u desnima često može biti uzrokovana nošenjem zubnog aparatića ili proteze. Ortodontska terapija može nadražiti desni, izazvati ranice na zubnom mesu i obrazima te dovesti do bolova. Dobra vijest je što je bol uzrokovana ortodontskom terapijom privremena i može se ublažiti ispiranjem usta mješavinom tople vode i soli. 

Bolne desni sklone krvarenju nerijetko su uzrokovane upalom ili infekcijom. Čak i najblaži oblik upale desni, gingivitis, može izazvati kroničnu bol u desnima i pojačanu osjetljivost. Ako se ne liječi pravilno i na vrijeme, gingivitis može uzrokovati i ozbiljnu infekciju zubnog mesa.

Infekcija sinusa, poznata i kao sinusitis, javlja se kada je sluznica sinusa natečena ili upaljena, zbog čega dolazi do bolova u desnima od sinusa. Sinusi su obično ispunjeni zrakom, ali kad se napune tekućinom, može doći do infekcije uzrokovane razvojem bakterija. 

Ako primijetite neki od navedenih simptoma ili vas bol u desnima muči, posavjetujte se sa svojim stomatologom kako biste dobili dijagnozu i preporuke za liječenje. Koji god da je uzrok boli u desnima, važno ga je pravilno i pravovremeno liječiti.