Odabir boje prilikom zubnog nadomjestka

Ljepota osmijeha ovisi o mnogo čimbenika, a neki od njih su oblik zubi, njihova veličina, ali i zdravlje koje je preduvjet za dugo zadržavanje prirodnih zubi tijekom života. Ako iz nekog razloga kod pacijenta dođe do gubitka zuba, za očuvanje ljepote osmijeha i izgleda čeljusti, zub je potrebno nadomjestiti. Jedan od važnih estetskih faktora u procesu nadomještanja zuba svakako je i odabir boje. 

Boja zuba pojedinog pacijenta određena je nizom unutarnjih i vanjskih čimbenika. Tako na boju zuba, osim konzumiranja određene hrane i pića, utječu i dob i genetske predispozicije. Cilj odabira boje protetskog nadomjestka u dentalnoj medicini maksimalno je približavanje boje onoj prirodnoj, a sve u svrhu postizanja unificiranosti i prirodnosti kompletnog zubnog niza. 

Odabir boje u dentalnoj medicini moguć je na dva načina; vizualnim ili instrumentalnim metodama. Dok učinkovitost vizualne metode uvelike ovisi o iskustvu stomatologa ili tehničara, instrumentalna metoda je točna, objektivna i ponovljiva, zbog čega se njenom primjenom umanjuje mogućnost greške.

Metoda koja se u dentalnoj medicini najčešće primjenjuje klasično je uspoređivanje boje zuba pacijenta s bojama u definiranom ključu boja, u jednakim uvjetima osvjetljenja. Ova je metoda subjektivna i ovisi o mnogo čimbenika, najviše zato što je i doživljaj boje izrazito subjektivan. Preduvjet ove metode je iskustvo i stručnost, pa tako iskusni stomatolozi i tehničari s lakoćom biraju prave boje prema potrebama svakog pojedinog pacijenta. 

Osim navedenog, za pravilni se odabir boje koriste i digitalne metode odabira pomoću spektrofotometra, kolorimetra ili digitalnih kamera. U ovim sustavima boja je određena u tri dimenzije, pa su rezultati objektivni. 

Budući da se u rijetkim ordinacijama dentalne medicine primjenjuje instrumentalna metoda odabira boje, za nadomjestak izgubljenog zuba važno je kontaktirati iskusne stručnjake. Stručnjaci Dental Masnić ordinacije precizno će odrediti boju nadomjestka vizualnom metodom, zbog čega će se eliminirati i greške prilikom odabira.