Bolest desni i prijevremeni porod

Najnovija istraživanja pokazala su da trudnice s bolestima desni imaju znatno povećanu vjerojatnost za prijevremeni porod. 

Podaci također govore kako žene koje su prošle kroz prijevremeni porod imaju jedan i pol puta veću vjerojatnost da će imati bolest desni od onih koje su rodile u zadanom terminu, a otkriveno je i da su prijevremeni porodi češći kod žena koje imaju plombe ili neliječeni karijes. 

Žene koje su prošle kroz prijevremeni porod imale su rezultate zdravlja desni četiri puta niže od onih koje su rodile u zadanom terminu, a otkriveno je i da su imale osam puta više plaka na zubima.

Ovim se istraživanjem naglašava utjecaj oralnog zdravlja na mnoge aspekte generalnog zdravlja i na opću dobrobit čovjeka. To uključuje i šanse za sigurniji porod.

Mnogim ženama je teže održavati dobro oralno zdravlje tijekom trudnoće zbog hormonskih promjena: desni su u trudnoći osjetljivije na plak, vjerojatnije je da će biti bolne i natečene, a mogu čak i krvariti.

Kako biste osigurali da vaša trudnoća i porod prođu što lakše, uzmite ove podatke u obzir i pružite najbolju moguću njegu svojim ustima. Četkajte zube minimalno dva puta dnevno koristeći četkicu i zubnu pastu s fluorom, a prostor između zubi redovito čistite koristeći interdentalnu četkicu ili konac. 

Redovite ili češće stomatološke kontrole također mogu pomoći u održavanju dobre oralne higijene tijekom trudnoće.

Važno je naglasiti da pušenje i konzumacija alkohola povećavaju mogućnost bolesti desni, i dokazano imaju negativan utjecaj na razvoj nerođenog djeteta.

I pušenje i alkohol mogu dovesti do toga da se bebe rađaju pothranjene, s lošim zdravljem zubi i nepravilno formiranom caklinom.