Putovanje i oralna higijena

Nakon dugačkog perioda bez putovanja, topli ljetni mjeseci zovu na nove avanture! Prije nego se upustimo u užitak koji nam nude ljeto i neistražene destinacije, važno je imati na umu nekoliko važnih stomatoloških uputa o održavanju oralne higijene tijekom putovanja!

Zakažite stomatološki termin prije putovanja. Stomatolog će temeljitim pregledom uočiti sve potencijalne oralne probleme prije nego se uopće pojave. Bit ćete mirni, a vaš će stomatolog imati najnovije podatke o stanju vaših zubi.

Imajte pri ruci kontakt svog stomatologa. Telefonskim se putem može riješiti više stomatoloških slučajeva nego što mislite, osobito ako su vaši posjeti stomatologu redoviti. Pacijentima je teško razlikovati hitne stomatološke probleme od onih koji mogu pričekati povratak s putovanja, a telefonski razgovor sa stomatologom može razjasniti situaciju. 

Često nam se dogodi da na putovanje zaboravimo ponijeti četkicu za zube. To najčešće ne predstavlja problem, jer su četkice uglavnom dostupne na raznim prodajnim mjestima. Međutim, ako neko vrijeme niste u prilici da kupite novu četkicu, zube možete snažno isprati vodom kako biste uklonili neke od bakterija koje uzrokuju karijes. Prije pranja, možete staviti i malo paste za zube na čistu krpicu ili na čisti prst. Na ovo gledajte kao na privremenu pomoć dok ne kupite novu četkicu na vašem putnom odredištu!

Četkicu za zube držite čistom i izoliranom od drugih stvari prilikom pakiranja za putovanje.  U tome vam može pomoći plastična, zaštitna kapica za četkicu, ali i plastične zip vrećice koje će osigurati higijenu vaše četkice. 

Osim što može pomoći u smanjenju pritiska u ušima tijekom leta, žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta nakon obroka djelotvorno je i u borbi protiv karijesa.  Žvakanje proizvodi slinu koja pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju karijes.

Ako ste u zemlji gdje je opskrba čistom vodom ugrožena, za četkanje koristite flaširanu vodu. Na ovaj ćete način minimizirati rizik od zaraze i bolesti.