Činjenice i mitovi o održavanju dobre oralne higijene

Živimo u svijetu hiperprodukcije, kako proizvoda i usluga, tako i sadržaja. Stoga nije ni čudno što su neka naša vjerovanja ponekad zasnovana na netočnim informacijama. Kad je u pitanju oralna higijena, vrlo je važno znati razlikovati bitno od nebitnog i točno od netočnog. Zato vam u današnjem blogu donosimo nekoliko dobro poznatih informacija o oralnoj njezi, a vidjet ćete da sve te informacije nisu nužno i točne!

Ako vam desni krvare, to znači prejako četkate zube.

Krvarenje desni najčešće ukazuje na bolest desni, neovisno o četkanju. Trudnoća, loše proteze i neki lijekovi također mogu pridonijeti ovom stanju. Međutim, ako četkate zube pravilno, krvarenje se ne bi trebalo događati.

Tehnika četkanja nije važna, važno je trajanje.

Netočno! Važno je i jedno i drugo. Jedan od najboljih načina četkanja je kružno četkanje zubi. Kružnim pokretima uklanjamo naslagu sa zubi, dok drugim tehnikama četkanja naslagu samo guramo na drugu površinu. Prilikom četkanja, četkicu je važno držati pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na liniju desni – time čistimo i dio zuba koji se nalazi pod zubnim mesom. 

Ne postoji samo jedan “pravi način” čišćenja koncem.

Netočno. Za učinkovito čišćenje koncem, potrebno je omotati konac oko srednjeg prsta svake ruke, ostavljajući prazan prostor od nekoliko centimetara u sredini. Središnji dio konca umetnite u prostor između dva zuba, pritisnite ga uz jedan od zuba stvarajući oblik slova C kako biste očistili tu stranu zuba. Postupak ponovite s drugim zubom i prijeđite na sljedeći prostor u nizu. Ovakvi pokreti koncem uklanjaju plak. Pobrinite se da se lagano krećete po desnima kako biste izbjegli ozljede.

Električne četkice za zube često su učinkovitije od ručnih.

Točno! Uz pravilnu upotrebu, obična četkica za zube trebala bi biti jednako učinkovita kao i električna, ali većina ljudi ne četka zube dovoljno dugo ili ne koristi ispravne tehnike četkanja. Istraživanje je pokazalo da su električne četkice za zube bolje u uklanjanju plaka i smanjenju rizika od gingivitisa. 

Umjesto četkice i konca za pranje usta može se koristiti vodica za ispiranje usta.

Netočno! Korištenje vodice za usta ne zamjenjuje optimalno četkanje i čišćenje zubnim koncem i nikako ne može biti jedini oblik održavanja pravilne oralne higijene! Za zdrave i lijepe zube, oralna rutina mora uključivati svakodnevno, temeljito četkanje i čišćenje zubnim koncem.