Novogodišnje odluke o održavanju zdravlja zubi

Siječanj je savršeno vrijeme za provođenje novogodišnjih odluka, a nadamo se da će se neke od njih pozitivno odraziti i na vaše oralno zdravlje! Bilo da se radi o poboljšanju oralne rutine ili dugo odgađanom odlasku stomatologu, odluke vezane uz zdravlje zubi uvijek su dobra ideja, a u nastavku donosimo nekoliko prijedloga:

  1. Držite se svoje oralne rutine

Svakodnevno čišćenje zubnim koncem pomaže u sprječavanju oralnih bolesti i komplikacija jer se njegovim redovitim korištenjem mogu ukloniti ostaci hrane koji se, u protivnom, nakupljaju u našim ustima, na teško dostupnim mjestima. Ovo je, uz redovito četkanje minimalno dva puta dnevno, prvi i važan korak u očuvanju zdravlja zubi. 

  1. Birajte kvalitetne namirnice

Ono što jedete utječe na generalno stanje vašeg organizma, pa tako i na vaše oralno zdravlje. Neka vaša prehrana bude uravnotežena, a namirnice koje birate – kvalitetne. Mlijeko, mliječni i životinjski proizvodi izvrstan su izvor kalcija koji čuva zube i kosti, a za one koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, tu su leća, grah i sojino mlijeko. 

  1. Izbacite alkohol!

Konzumacija alkohola ne samo da može dovesti do razvoja karijesa, već može čak i ubrzati njegovo napredovanje. Potpuno odricanje od alkohola možda nije rješenje za svakoga, no već će smanjena konzumacija donijeti poboljšanje na području oralnog zdravlja, ali i generalnog zdravlja čitavog organizma.

  1. Redovito vježbajte

Studije su pokazale da redovita tjelesna aktivnost može poboljšati parodontno zdravlje; ljudi koji redovito vježbaju imaju 54 % manju vjerojatnost razvoja parodontitisa u usporedbi s onima koji vode sjedilački način života. Redovita tjelovježba povezana je i sa stvaranjem drugih dobrih navika poput kvalitetnije prehrane, pa se uvođenjem tjelovježbe može napraviti nekoliko koraka u svrhu prevencije dentalnih bolesti!

  1. Dogovorite profesionalno čišćenje zubi kod stomatologa

Ne kaže se bez razloga da je bolje spriječiti nego liječiti! Ako je prošlo više od 6 mjeseci od vašeg posljednjeg termina za profesionalno čišćenja zubi, stavite to na to-do listu i javite se svom stomatologu što prije.