Oralna rutina nakon blagdana

Najljepše doba u godini je iza nas, a odmor i uživanje u jelu i piću sigurno su otežali pravilnu brigu o oralnom zdravlju. Ako se tijekom blagdana i dogodilo da ste zanemarili svoju oralnu rutinu, ne brinite, u današnjem blogu donosimo nekoliko savjeta kako se vratiti na prave staze!

  1. Četkajte zube nakon svakog obroka

Iako se čini očiglednim, važno je napomenuti da je pranje zubi temelj dobre oralne rutine. Ako ste tijekom blagdana ovaj dio rutine zanemarili, vratite mu se što prije.

  1. Koristite zubni konac jednom dnevno

Zubni konac je učinkovito rješenje za pravilno čišćenje teško dostupnih mjesta na kojima se mogu nakupiti ostaci hrane, pa i bakterijski plak. Svakodnevno korištenje zubnog konca dat će najbolje rezultate kad je u pitanju oralna higijena.

  1. Tuš za zube

Tuš za zube pomaže u uklanjanju ostataka hrane, plaka i bakterija u ustima učinkovitije nego samo četkanje i čišćenje koncem. Zubni tuš je odličan saveznik u održavanju oralne rutine jer pomaže i u čišćenju zubnih krunica, ortodontskih aparata, mostova ili implantata te smanjuje krvarenje, upalu desni i neugodan zadah.

  1. Vratite se zdravoj prehrani

Dobre navike poput zdrave prehrane tijekom blagdana su posebno zanemarene. Više jedemo vani i pijemo slatka pića, a uravnotežena prehrana pada u drugi plan. Povratkom u rutinu važno je vratiti se zdravoj i uravnoteženoj prehrani te češće konzumirati namirnice bogate fluorom, mliječne proizvode, jaja, ribu, nemasno meso, sirovo povrće i svježe voće.

  1. Ostanite hidrirani

Gazirana i slatka pića nerijetko se mogu naći za blagdanskim stolom. Kako bi zubi bili zdravi, nakon praznika je važno vratiti se redovnoj hidraciji i ispijanju čiste vode. Za dobro oralno zdravlje preporučuje se piti 2-3 litre vode dnevno.

  1. Dogovorite stomatološki pregled

Početak godine idealan je za redoviti posjet stomatologu! Stomatolog će na pregledu procijeniti stanje zubi i uputiti vas u naredne korake ovisno o vašem stanju.