Dječja stomatologija – zdravi temelji za blistave zube

Dječja stomatologija važno je područje koje se bavi dentalnim zdravljem djece. Djeca imaju drugačije dentalne potrebe od odraslih, a dječji stomatolozi su stručnjaci u rješavanju njihovih specifičnih problema.

Jedan od najučestalijih problema kod djece je zubobolja. Ona može biti rezultat loše oralne higijene, ali i signal da vaše dijete ima problem koji treba riješiti stomatolog. Ako vaše dijete osjeća intenzivnu zubobolju, trebali biste se što prije obratiti dječjem stomatologu da provjerite o čemu se radi.  

Kad su u pitanju aparatići i krunice, djeca imaju posebne potrebe. Bilo da im treba aparatić koji će ispraviti zubni niz ili krunica koja će zubima vratiti lijep izgled i funkciju, ovi se postupci obično rade kada dijete ima između 6 i 12 godina. Moguće je da se postupci neće završiti unutar jednog termina pa to svakako imajte na umu i budite strpljivi. Ako kod djece postoje potrebe za aparatićem ili krunicom, savjet je da se s tretmanom krene u navedenoj dječjoj dobi kad je rješavanje problema jednostavnije i jeftinije. 

Djeca su izložena povećanom riziku od oralnih zdravstvenih problema jer su im zubi i desni još u fazi formiranja. Dakle, veća je vjerojatnost da će se karijes javiti kod djece nego kod odraslih osoba. Kako bi se ovakvi problemi izbjegli, djecu je važno učiti pravilnoj oralnoj rutini koja uključuje redovito četkanje i korištenje zubnog konca. Ako se karijes svejedno pojavi, dječji stomatolog taj problem može riješiti.