Pojačana osjetljivost zubi i desni

Ako ponekad osjetite intenzivnu, kratkotrajnu bol u zubima nakon konzumacije određenih jela, vaši su zubi vjerojatno osjetljivi na velike temperaturne razlike. I niste jedini! Osjetljivost zuba učestala je i javlja se kod mnogih ljudi, a njen je intenzitet, naravno, individualan.

Osjetljivost zubi povezana je s tri elementa koja čine građu zuba — dakle, s caklinom, cementom i dentinom. Caklina je zaštitni sloj koji zube štiti od mrlja i oštećenja. Cement pruža istu zaštitu, ali za korijen zuba i desni. Dentin je tvrdo tkivo povezano živcima koje se nalazi ispod cementa i cakline. 

 Osjetljivost zuba može se ublažiti, samo je važno znati da svaki pacijent drugačije reagira na različite oblike ublažavanja boli. Predlažemo vam da iskušate neke od savjeta koje donosimo u našem blogu i da pronađete dobitnu kombinaciju koja vam najviše odgovara kako biste poboljšali kvalitetu života i izbjegli osjećaj nelagode. Možete otići i korak dalje te se javiti svom stomatologu kako biste zajednički razvili strategiju koja će vam pomoći s rješavanjem ili ublažavanjem ovog problemom. 

  • Isprobajte pastu za osjetljive zube
  • Birajte mekane četkice koje su pogodnije za osjetljive zube
  • Pokušajte koristiti slanu vodicu za ispiranje usta jer ona pomaže u ublažavanju osjetljivosti
  • U svoju rutinu uklopite proizvode koji sadrže fluor jer će zaštititi vašu caklinu
  • Izbjegavajte konzumaciju slatke i kisele hrane
  • Kad su u pitanju stomatološki pregledi, budite redoviti

Kao i kod ostalih oralnih poteškoća, kod ublažavanja osjetljivosti, prevencija je ključ. Osjetljivost možda nećete uspjeti isključiti u potpunosti, ali preventivnim mjerama možete spriječiti da se stanje osjetljivosti zuba pogorša.