Dobre navike za blistave zube

Usvajanje dobrih navika naš život čini kvalitetnijim, a to vrijedi i za dobre oralne navike. Danas ćemo vam ponuditi nekoliko navika koje će vaše oralno zdravlje održati u ravnoteži, a vaš osmijeh učiniti blistavo bijelim.

Održavanje oralne higijene

Iako ovo nije potrebno pretjerano naglašavati, pravilno četkanje i redovito korištenje zubnog konca temelj su svakog blistavog osmijeha. Ovim metodama sa zubi uklanjamo plak i čestice hrane i sprječavamo nakupljanje štetnih bakterija. Korištenje zubne paste s fluorom obvezan je dio oralne rutine jer uvelike doprinosi zaštiti zubi. 

Pravilan izbor namirnica

Kada pričamo o blistavom osmijehu, moramo pričati o hrani! Hrskavo voće i povrće poput jabuka, krušaka ili mrkve prirodni su čistači za zube. Njihova hrskava tekstura pomaže u uklanjanju plaka i potiče proizvodnju sline koja igra važnu ulogu u zaštiti zubi. Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta bogati su kalcijem i fosfatima. Ove su hranjive tvari važne za jačanje zubne cakline, zaštitu od karijesa i održavanje zdravih desni. Slatke grickalice i pića, s druge strane, potiču nastanak karijesa. Bakterije koje se talože u ustima hrane se šećerima te proizvode kiselinu koja nagriza zubnu caklinu. Ograničite unos slatkih poslastica i odlučite se za zdravije alternative kako biste zaštitili svoje zube od štetnog djelovanja šećera. 

Hidracija

U svoj organizam unosite velike količine vode! Voda pomaže u ispiranju čestica hrane, ali osigurava i optimalan protok sline koji štiti zube. 

Redovita stomatološka kontrola

Redoviti stomatološki pregledi ključni su za prevenciju i rano otkrivanje stomatoloških problema. Rutinski stomatološki pregledi nose brojne prednosti za vaš blistav osmijeh: profesionalna čišćenja, rano otkrivanje karijesa i savjeti za održavanje oralnog zdravlja samo su neke od njih.