Dječje paste za zube s fluorom

Fluorid je jedan od najpoznatijih prirodnih minerala jer štiti naše oralno. Nalazi se u pastama za zube, tekućinama za ispiranje usta i u pitkoj vodi. Najvažnije od svega, ovaj mineral nosi mnoštvo benefita za djecu – jača njihove zube i sprječava nastanak karijesa. 

Trebaju li djeca fluorid?

Brojne studije su pokazale da fluorid igra brojne, značajne uloge u očuvanju dječjeg oralnog zdravlja – od onih estetskih pa sve do funkcionalnih. Iz tog razloga, stomatolozi podržavaju i potiču njegovo korištenje čak i kad su u pitanju oni najmlađi.

Fluorid čuva boju zubi, sprječava nastanak karijesa i čuva zubnu caklinu, štiti desni i smanjuje vjerojatnost njihove upale. Osim navedenog, fluorid zaustavlja razvoj bakterija i time sprječava njihovo širenje na druge površine u usnoj šupljini. Zbog toga je šansa za razvoj karijesa puno manja, što automatski štiti zube od potencijalnih oštećenja. 

Ali, fluorid ima i svojih nedostataka.

Prekomjerne doze fluorida u prehrani može dovesti do fluoroze zuba, odnosno do specifične diskoloracije zuba. Međutim, važno je znati da zubna fluoroza ne predstavlja rizik za funkciju zuba, već uzrokuje samo suptilne estetske promjene na zubima vašeg djeteta.

Fluorid je dobar dodatak za oralno zdravlje vašeg djeteta

Fluorid može znatno doprinijeti u održavanju zdravlja zubi vaše djece, samo je važno da njegovo korištenje bude uravnoteženo. Pojedina će djeca trebati nešto veću dozu fluorida za pravilno održavanje oralne rutine, no njihov će stomatolog to prepoznati i, u tom slučaju, preporučiti.