Interdentalno čišćenje zubi

Prevencija i liječenje bolesti desni uglavnom se oslanjaju na dobru i kvalitetnu oralnu higijenu. Pritom treba obratiti pozornost na čišćenje interdentalnog prostora do kojeg četkica za zube ne može doći.

Održavanje pravilne oralne higijene jedan je od najvećih stomatoloških problema jer pacijenti često ne slijede preporuke liječnika. Studije pokazuju da pacijenti zaborave približno 30-60% zdravstvenih informacija unutar 1 sata, a 50% zdravstvenih preporuka ne poštuju.

Međutim, interdentalne četkice, proizvodi najnovije generacije, poboljšavaju rezultate održavanja rutine dobre oralne higijene!

Zubni konac najpoznatija je metoda čišćenja međuzubnog prostora i  čišćenje koncem zaista može biti učinkovito. Za pacijente je to, međutim, tehnički zahtjevan zadatak. Pokazalo se da su interdentalne četkice i gumene čačkalice bolje od konca kad se radi o smanjenju plaka i upala, a jedan od razloga je i jednostavnija tehnika prilikom korištenja. 

Studije ističu prednosti najnovije generacije gumenih interdentalnih četkica bez metala. Gumene interdentalne četkice omogućuju učinkovito čišćenje čak i kod neujednačenih međuzubnih prostora, što znači da se implantati i mostovi također mogu pravilno očistiti. 

Jednostavnost korištenja interdentalnih četkica potiče pacijente na pravilno održavanje oralne higijene te vodi do pozitivnih rezultata. Iako većina pacijenata tvrdi da im interdentalne četkice više odgovaraju od korištenja zubnog konca, potreba svakog pacijenta je individualna i treba se uzeti u obzir.