Zašto je važno četkati jezik

Redovno perete zube i svakodnevno ih čistite koncem, ponekad čak i nekoliko puta dnevno? Nećete se iznenaditi kad vam kažemo da je to nedovoljno te da se u rutinu održavanja oralne higijene treba uključiti i jezik. Ako ne čistite jezik, postoji šansa da će vas pratiti loš zadah, unatoč redovnom četkanju zubi. 

Zašto trebate čistiti jezik?

Vaš je jezik prekriven okusnim kvržicama, malim strukturama na gornjoj površini jezika, a koje mu daju karakterističnu grubu teksturu. Čestice hrane mogu se zadržati unutar ovih struktura i privući bakterije koje se mogu nakupiti na jeziku jednako lako kao i na zubima i desnima. Kada se to dogodi, najčešći rezultat je loš zadah. Nakupljanje bakterija može rezultirati i promjenom boje jezika, a bakterije se s jezika mogu taložiti na zube i desni, povećavajući rizik od karijesa i oboljenja.

Kako pravilno čistiti jezik?

Jednostavno: četkicom za zube ili strugalicom za jezik! Jezik se čisti nakon četkanja zubi, ali prije ispiranja, jer je i za učinkovito čišćenje jezika poželjno koristiti pastu s fluorom. Ako zube čistite strugalicom za jezik, čistite ga od stražnjeg dijela prema prednjem. Strugalicu isperite nakon svakog poteza dok vam cijeli jezik ne bude čist. 

Što ako čišćenje jezika uzrokuje gag refleks?

Gag refleks je nerijetka pojava kod mnogih ljudi dok čiste jezik na njegovom stražnjem dijelu. Kako biste to spriječili, čišćenje započnite na sredini jezika pa ga postupno produžite. 

I ne zaboravite – čišćenje jezika u oralnoj rutini ne samo da možete poboljšati dah, već može i sačuvati generalno oralno zdravlje.