Kako odabrati idealne zubne krunice

Odluci ugradnje zubnih krunica prethodi niz pitanja koja postavljamo kako bismo za sebe odabrali točno ono što nam treba. Baš kao i sa svim drugim stvarima koje su nam važne, i pravilan izbor odgovarajućih zubnih krunica ovisi o istraživanju i potrazi za rješenjem koje će zadovoljiti sve naše potrebe.

S obzirom na to, odlučili smo odgovoriti na najčešće nedoumice naših pacijenata koje su usko vezane uz razlike između metal keramičkih i cirkon keramičkih krunica.  I jedna i druga vrsta krunice protetski je nadomjestak koji u potpunosti imitira boju, veličinu i oblik zuba, a služi kao navlaka za prethodno brušene, oslabljene zube ili ugrađene implantante.

Kada pričamo o estetici, jedina je razlika između ove dvije vrste krunica njihova jezgra, odnosno, unutarnji dio krunice koji ide na zub ili implantant. Jezgra metal keramičke krunice je metalna, zbog čega je linija na kojoj se zubni niz spaja s desnima nešto izraženija. Cirkon keramička krunica za jezgru ima cirkon oksid pa je linija između zubnog niza i desni potpuno neprimjetna. Cirkon keramička krunica svakako je idealno rješenje za prednje zube jer ostavlja potpuni dojam prirodnosti

Metal keramičke krunice svojom su funkcionalnošću i čvrstoćom idealno i praktično rješenje, a zbog nešto jednostavnije izrade samih krunica, i njihova je ugradnja povoljnija. Metal koji čini jezgru ove krunice ne sadrži nikal, zbog čega su pacijenti zaštićeni od alergijskih reakcija na sastav krunice. Metal keramičke krunice zbog svoje su čvrstoće dobro i praktično rješenje i za prednje i za stražnje zube.

Obje vrste krunica zadovoljit će sve funkcionalne kriterije, a prilikom izbora, važno je postaviti prioritet i odlučiti o savršenom omjeru cijene i kvalitete.