Prehrana za održavanje zdravlja zubi

Užurbana svakodnevica i prepuni rasporedi često nas onemogućuju da nakon svakog jela operemo svoje zube. Budući da su životne okolnosti većine ljudi u modernom društvu takve, odlučili smo podijeliti nekoliko trikova za prirodno čišćenje i održavanje zdravlja zubi, a glavni saveznik u ovom zadatku svakako su kvalitetne namirnice!

Mliječni će proizvodi ublažiti kiselost u ustima, tako da je mlijeko i sir dobro jesti nakon obroka, ili tijekom obroka koji je bogat škrobom i šećerom. Na taj se način umanjuje mogućnost stvaranja karijesa.

Ako često konzumirate kivi, namirnicu bogatu vitaminom C, možete mu zahvaliti na blagotvornom djelovanju na vaše desni. Ovo će voće ublažiti pojavu parodontne bolesti.

Osim što su ukusne i podsjećaju na ljetne dane, jagode sadrže enzim koji pospješuje uklanjanje zubnih naslaga pa će vaše zube održati bijelima i osigurati vam osmijeh iz snova!

Za poteškoće sa zubnom caklinom tu su bundeva, mrkva, brokula i slatki krumpir – hrana bogata vitaminom A koji je neophodan za njeno formiranje.

Iako je pri konzumaciji svježeg luka prva pomisao loš zadah, ova se namirnica ne bi trebala izbjegavati jer će djelovati antibakterijski na vaše zube, ali i na cijeli vaš organizam.

Govedina, piletina i jaja izvori su proteina, ali i fosfora, a fosfor je element koji je bitan za očuvanje kostiju! Konzumacijom ovih namirnica svojim ćete zubima osigurati jačinu i čvrstoću.

Zdrava je prehrana presudna, kako za generalno zdravlje organizma, tako i za zdravlje zubi. Pritom se ne smije zaboraviti na održavanje higijene i redovite stomatološke preglede.