Morska sol i zdravlje zubi

Budući da nam u ljetnim mjesecima nehotično gutanje morske vode nije nepoznanica, utjecaj morske soli na naše zube svakako trebamo dovesti u pitanje. 

Morska sol pomaže nam da se izborimo protiv bakterija, ublažava upalu grla, zacjeljuje rane, a poznata je i kao veliki saveznik kad je u pitanju izlječenje kože lica. Međutim, rijetki se zapitaju kako morska sol utječe na zubni niz. Donosi li nam neke benefite i na tom području? 

Iako morska voda nije najukusnije i najugodnije sredstvo koje doprinosi zdravlju zubi, svakako bi se trebala koristiti za ispiranje usne šupljine, osobito u ljetnim mjesecima kada nam je nadohvat ruke. Idealna je i za povećanje pH vrijednosti u ustima – smanjit će stupanj kiselosti što će automatski dovesti i do smanjenja bakterija u vašoj usnoj šupljini. 

Dobro je znati da možemo iskorištavati prirodne resurse kojima smo okruženi kako bismo maksimalno pospješili svoje zdravlje. To, međutim, nikako ne znači da bismo trebali zanemariti oralnu higijenu i prepustiti morskoj soli da brine o našim zubima. Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i ispiranje usne šupljine nezaobilazan su dio održavanja oralnog zdravlja, a ispiranjem usne šupljine morskom vodom možemo dodatno zaštiti zdravlje naših zubi.