Zubne krunice – kada se ugrađuju i što tome prethodi

Istina je da ništa ne može zamijeniti prirodni zubni niz – zdravi zubi definitivno su preduvjet za estetiku i funkciju cijelog živčanog sustava. Međutim, u određenim situacijama dolazi do potrebe da se oštećeni prirodni zubi nadomjeste ili nadoknade.

Za nadomjestak i zaštitu zuba, keramičke metalne i bezmetalne krunice idealno su rješenje. Iako se često vjeruje da se za postupkom ugradnje krunice poseže tek u odmakloj životnoj dobi, to je netočno. Za ugradnjom krunica najčešće se poseže zbog oštećenja zubi u starosti, ali ovaj se postupak nadoknade zuba izvodi i u brojnim drugim situacijama.

Važno je naglasiti da zubne krunice samo nadoknađuju oštećeni zub, odnosno, ne mogu služiti kao kompletna zamjena za zub, osim ako se grade na prethodno ugrađeni implantat. U drugim situacijama, postupak njihove ugradnje podrazumijeva da je korijen zuba još na svom mjestu, a na njega se treba nadograditi nadomjestak.

Trauma ili oštećenje izazvano nepravilnim održavanjem higijene samo su neke od situacija u kojima ugradnja krunice može biti od velike pomoći. Osim što funkcionira kao nadomjestak, zubna krunica može dodatno zaštiti zube nakon endodontskog liječenja (terapijskog postupka unutar korijenskih kanala u svrhu očuvanja zuba), može održati zube koji imaju velike ispune, a čija je prirodna kruna slaba, a za ovim se postupkom može posegnuti i kad su zubi previše istrošeni ili u situaciji kad dođe do frakture zuba.

O kojoj god da se situaciji radi, postupku ugradnje zubnih krunica prethodi stomatološki pregled, bušenje zubi po kojima se uzima otisak, a nakon čega slijedi i sama ugradnja. Važno  je naglasiti da proces ne iziskuje puno vremena i nije bolan, a donosi puno dugoročne koristi i garantirano ljepši osmijeh.