Karijes u ranom djetinjstvu

Karijes u ranoj dječjoj dobi najčešće se pojavljuje na gornjim prednjim zubima djeteta, ali može zahvatiti i druge zube. Inicijalno se manifestira kao bijela mrlja blizu ruba desni. Iako je ove bijele mrlje teško vidjeti, ako se rano primijete, može se spriječiti njihovo napredovanje u karijes. 

Karijes u ranoj dječjoj dobi nastaje prilikom pretjerane konzumacije hrane koja sadrži šećer, poput mlijeka i sokova. Problem počinje onda kad takva hrana ostane u ustima djeteta nekoliko sati. Osim toga, na vjerojatnost razvoja karijesa kod djeteta može utjecati i učestalost hranjenja, oralna higijena i konzumacija određenih lijekova.

Najjednostavniji oblik prevencije nastanka karijesa kod djece je izbjegavanje bočice (s mlijekom, formulom, sokom ili drugom slatkom tekućinom) u krevetiću prije i tijekom  spavanja. Ovaj se oblik prevencije odnosi na stariju novorođenčad koja više ne treba jesti noću ili direktno prije spavanja. Ako dijete ne može zaspati bez bočice, razrijedite mlijeko ili sok s vodom. Kontinuirano povećavajte količinu vode u odnosu na mlijeko, sok ili formulu sve dok, naposljetku, dijete ne počne piti samo vodu.  

Osim navedenog, donosimo i nekoliko ostalih oblika prevencije karijesa u ranom djetinjstvu: 

Bočica bi djetetu trebala služiti samo tijekom obroka; dijete ne bi trebalo piti iz bočice tijekom čitavog dana. 

Dijete bi trebalo jesti uravnoteženo; škrobne grickalice, slatkiše i sokove pokušajte maksimalno ograničiti.

Djetetove bi se desni trebale čistiti mekom četkicom za zube ili krpom i vodom od samog rođenja, a po izbijanju prvog zuba, može se započeti i četkanje mekanom četkicom dva puta dnevno. 

Naučite dijete da počne piti iz šalice i čaše što je prije moguće, najbolje i prije nego navrši godinu dana. Ako dijete pije iz šalice, manja je vjerojatnost da će se tekućina nakupljati oko prednjih zuba, kao što je to slučaj s bočicom. 

Zapamtite, mliječni zubi su vrlo važni za govor i žvakanje. Ako vaše dijete zbog karijesa u ranom djetinjstvu prerano gubi zube, stalni zubi vašeg djeteta mogu narasti iskrivljeni ili zbijeni. Slijedeći navedene prijedloge, možete pomoći svom djetetu  razvije kvalitetne stomatološke navike te dugoročno osigurati njegovo oralno zdravlje!