Zašto su redovite stomatološke kontrole važne?

Jedan od glavnih problema s kojim se suočavaju zubari i njihovi pacijenti neredovite su posjete stomatologu. Velik broj pacijenata posjećuje stomatologa tek kad dođe do problema, a neredovitost pregleda može dovesti do zaista raznih oralnih poteškoća: karijes, vidljive naslage i redoviti bolovi u ustima i zubima samo su neki od njih.

I odrasli i djeca stomatologa bi trebali posjećivati redovito, dakle minimalno dva puta u godini, osim ako određeni oralni problemi kod pacijenta ne zahtijevaju čak i više pozornosti. To se posebno odnosi na one pacijente koji za liječenje oralnih problema uzimaju određene lijekove – lijekovi isušuju usta, čime se povećava vjerojatnost od nastanka karijesa. 

U usporedbi s cjelokupnim zdravljem našeg tijela, naše je oralno zdravlje zanemareno. Stomatolozima se javljamo tek kad nas nešto boli i kad je naš problem puno teže riješiti. Ove kontinuirane odgode pregleda stvaraju velik broj komplikacija koje bi se redovitim pregledima uspješno prevenirali. 

Dva najčešća problema koja se kod pacijenata javljaju zbog neredovitih posjeta stomatologu su krvarenje desni i bolovi u zubima. Kontinuirano krvarenje desni doprinosi stvaranju karijesa i upala. Ispod ruba desni nastaju džepovi ispunjeni bakterijama koje nagrizaju zube. 

Ako na preglede idemo redovito, stomatolog nas može uputiti u pravilno održavanje zdravlja desni, te ranim liječenjem spriječiti razvoj ozbiljnih problema.

Bol u zubima najčešće je uzrokovana stvaranjem karijesa. Jednom kada karijes dosegne fazu u kojoj uzrokuje bol, izgledno je liječenje korijenskog kanala ili pak opsežno punjenje. Redovitim pregledima, karijes se može identificirati i tretirati u samom začetku.

Redovite stomatološke kontrole spriječit će pretvaranje oralnih zdravstvenih poteškoća u ozbiljne probleme – nemojte ih odgađati!