Oralno zdravlje i genetika

Je li oralno zdravlje uvjetovano našom genetikom baš kao i naša boja očiju i krvna grupa? Ili naše oralno zdravlje ovisi samo o našem životnom stilu? To su zanimljiva pitanja o kojima se sve više raspravlja, a odgovor na oba je – da! 

Činjenica je da se određena stanja oralnog zdravlja mogu naslijediti, što znači da biste mogli biti izloženi većem riziku od njihovog razvoja zbog svojih gena:

Ako vas, unatoč dobroj oralnoj higijeni, muči bolest desni, moguće da su za to odgovorne genetske predispozicije. 

Istraživanja su pokazala da razvoj karijesa može biti povezan s genetikom.

Genetika može igrati ulogu i u razvoju raka usne šupljine, iako je stil života kod razvoja ove bolesti ipak presudan faktor. 

Geni mogu utjecati i na pravilnost vaših zubi – geni mogu igrati ulogu u određivanju veličine i oblika vaše čeljusti, što može utjecati na zagriz i slične probleme koji su s tim povezani.

Zečja usna je urođena mana koja nastaje uslijed nepravilnog spajanja usne i nepca, a češće se pojavljuje kod djece čiji roditelji također imaju ovo stanje. 

Iako genetika može igrati ulogu u razvoju određenih stanja, na naše će oralno zdravlje uvijek najviše utjecati naš stil života. Usvajanjem dobrih navika poput konzumacije hranjivih, zdravih namirnica, prestanka pušenja i ispijanja dovoljno tekućine možemo uvelike doprinijeti našem oralnom zdravlju. Redovito četkanje i korištenje zubnog konca se, naravno, podrazumijeva!