Oralno zdravlje tijekom blagdana

Božićnim se blagdanima svi veselimo. Iako tijekom ove blagdanske sezone nećemo organizirati velika okupljanja, sigurno se nećemo odreći uživanja u finim blagdanskim slasticama. Ne trebamo se odricati ukusne hrane i tradicionalnih božićnih kolača, ali svakako trebamo imati na umu da prekomjerna doza škroba i šećera može štetno utjecati na naše oralno zdravlje. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako uživati tijekom blagdana, a u isto vrijeme voditi računa o ravnoteži našeg oralnog zdravlja

Manje je važno koliko šećera konzumiramo, važno je koliko dugo se zadržava u našim ustima. Zato šećer konzumirajte nakon redovnih dnevnih obroka. Tada naša će usna šupljina proizvoditi više sline, što će neutralizirati kiselinu koju bakterije proizvode u ustima te će pomoći u ispiranju čestica hrane s naših zubi. 

Slatkiši od karamele zalijepit će se za zubno meso i zavući u male utore zuba, a redovito četkanje neće u potpunosti pomoći njihovom otklanjanju. U ovom slučaju, šećer će hraniti bakterije u ustima i stvarati velike količine naslaga koje mogu dovesti do karijesa. Kiseli slatkiši poput nekih vrsta ušećerenih, gumenih bombona također su štetni za naše zube jer sadrže visoku razinu kiseline koja može dovesti do propadanja zuba. Stoga je ove vrste slatkiša najbolje izbjegavati. 

Voćne sokove i slična slatka pića treba konzumirati umjereno, a korištenje slamke u ovim slučajevima pomoći će u zaštiti zubi. Šećer iz voćnih napitaka na ovaj način neće doći u direktan doticaj s vašim zubima zbog čega je i vjerojatnost za razvoj karijesa smanjena. 

Konzumacija alkoholnih pića tijekom blagdana je povećana, a alkohol može ostaviti kobne posljedice na naše generalno zdravlje, zdravlje naše usne šupljine i naših zubi. Konzumacija alkohola može povećati rizik od raka usne šupljine, osobito u kombinaciji s duhanskim proizvodima, a može dovesti do uništenja tkiva i kostiju desni, što je glavni uzrok infekcija i gubitka zuba. Zbog toga je poželjno izbjegavati konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda u potpunosti.

I za kraj, tijekom blagdana trebamo obratiti više pažnje na održavanje oralne higijene. Četkanje zubi tri puta dnevno i korištenje zubnog konca barem jednom dnevno zaštiti će vaše zube i sačuvati vaše zdravlje.