Povlačenje zubnog mesa – uzroci, simptomi i prevencija

Iako se često javlja kao reakcija na bakterije, uglavnom u obliku gingivitisa i parodontitisa, povlačenje zubnog mesa može se dogoditi i zbog raznih drugih faktora, a muči osobe svih dobnih skupina.

Neki od uzroka povlačenja zubnog mesa su zdravstvene poteškoće poput dijabetesa, hormonalnih poremećaja ili autoimunih bolesti, dok se drugi uzroci, poput pušenja ili nepravilnog četkanja, više povezuju sa životnim navikama. Zdravstvena stanja koja uzrokuju povlačenje zubnog mesa teško se dovode pod kontrolu, ali naše se navike uz malo volje mogu mijenjati. Mijenjanje životnih navika igra važnu ulogu u prevenciji ovog stanja. 

Simptomi povlačenja zubnog mesa lako se primjećuju već i pogledom u ogledalo: Zubno meso je natečeno i crveno, zubne desni krvare tijekom četkanja, konstantno je prisutan loš zadah, zubi su izduženi i djeluju većima u odnosu na prije, a zubno se meso odvaja od zuba. Ovi se simptomi, međutim, javljaju u odmakloj fazi povlačenja. Za detektiranje ovog stanja u ranoj fazi, potrebno je redovno odlaziti na rutinske stomatološke preglede. Ovisno u kojoj se fazi povlačenje detektira, stomatolog vas može uputiti na parodontološki tretman putem kojeg se liječe zubne kosti, zubno meso i vlakna koja ih vežu.

Iako vam stomatolog može pomoći u usporavanju daljnjeg povlačenja zubnog mesa, važno je znati da ga je, jednom kad se krene povlačiti, nemoguće vratiti na njegovo prvobitno mjesto. Zbog toga je pravilno održavanje oralne higijene, uz redovne posjete stomatologu, ključno za održavanje zubi u dobrom stanju.  

Budući da do povlačenja zubnog mesa može doći u bilo kojoj životnoj dobi, nikad nije rano obratiti pozornost na eventualnu pojavu simptoma, osobito zato što ovo stanje može dovesti do propadanja zuba. Zubno meso debelo je, vlaknasto tkivo koje naše zube štiti od vanjskih utjecaja. Kada dođe do njegovog povlačenja, nekoć prikriveni dio zuba gubi svoju zaštitu i postaje osjetljiv na toplinu, hladnoću i utjecaj štetnih kiselina. Iz toga je jasno da zubno meso štiti nas i naše zdravlje. Naša je jedina zadaća da i mi zaštitimo njega!