Što je “Gummy smile” i kako ga riješiti

Izraz “gummy smile” podrazumijeva osmijeh koji pokazuje prekomjernu količinu tkiva desni. Pretjerano izražene desni prekrivaju veću površinu zuba, zbog čega se zubi čine malima i zdepastima. Neki se pacijenti u ovom slučaju odlučuju na kiruršku korekciju.

Gummy smile može ispraviti ili specijalist za desni – parodontolog, ili oralni kirurg. Ispravljanje se postiže postupkom podizanja linije desni, koji je poznat i kao kliničko produženje krune prirodnog zuba. 

Estetski kirurški zahvat podrazumijeva odstranjivanje viška desni, a ponekad i dijela kosti oko zuba u cilju oslobađanja površine vidljivog dijela zuba. 

Cilj ovakvog tretmana je da se u mirovanju ne vidi gingiva te da se smanji pretjerana vidljivost zubnog mesa prilikom smijanja.

Tretman zahtijeva nekoliko posjeta stomatološkoj ordinaciji, a razdoblje oporavka traje kratko jer je zahvat iznimno precizan i minimalno traumatski.

Pacijenti se na ovaj zahvat najčešće odlučuju iz estetskih razloga jer podizanje linije desni može utjecati na vizualnu atraktivnost osmijeha. Međutim, ovaj postupak može utjecati i na dobro zdravlje oralne šupljine, i to najviše zbog toga što je njime održavanje dobre oralne higijene olakšano: zubi će se lakše čistiti, a desni će biti manje sklone upalnim procesima i bolestima.