Zubne ljuskice

Hollywoodski osmijeh nešto je čemu svi težimo, a zubne ljuskice jednostavno su rješenje koje može doprinijeti izgledu naših zubi. Ljuskice su tanke obloge koje se postavljaju preko prednjeg, vidljivog dijela zuba. Izgledaju kao prirodni zubi, a mogu se koristiti za ispravljanje širokog spektra estetskih i stomatoloških problema. Neki od tih problema su:

  • zubi koji nemaju čistu bijelu boju i ne mogu se izbijeliti klasičnim postupkom izbjeljivanja
  • okrhnuti ili istrošeni zubi
  • krivi ili izobličeni zubi
  • neravni prostori ili veliki razmak između gornjih prednjih zuba

Ljuskice se mogu izraditi od porculana ili od smolastog kompozitnog materijala. 

Porculanske ljuskice

Glavna prednost porculanskih ljuskica je njihova čvrstoća i dugotrajnost. Površina ovih ljuskica izgleda prirodno jer se njima imitira prirodna boja zuba. Pri njihovom postavljanju, potrebno je ukloniti manje zubne cakline nego što je to slučaj s krunicama ili navlakama. Ljuskice izrađene od ovog materijala ne mrljaju se lako, zbog čega ih brojni pacijenti i biraju. 

Proces postavljanja porculanskih ljuskica dugotrajniji je nego kad su u pitanju ljuskice od smolastog kompozitnog materijala; za njihovo postavljanje potrebno je nekoliko posjeta stomatologu.

Kompozitne ljuskice

Kompozitne ljuskice jeftinije su od porculanskih. Kod njihovog postavljanja, najčešće je potrebno ukloniti manje zubne cakline nego kod krunica ili porculanskih ljuskica. Za postavljanje ovih ljuskica ponekad je dovoljan samo jedan posjet stomatologu. Iako kompozitne ljuskice nisu čvrste i otporne kao porculanske ljuskice, mogu se lako i brzo popraviti i očistiti. 

Obje vrste zubnih ljuskica imaju svoje prednosti i nedostatke, a prilikom odabira se važno posavjetovati sa svojim stomatologom.