Sve što trebate znati o fiksnom aparatiću!

Iako izgledom nije naročito privlačan, fiksnom aparatiću mnogi od nas mogu zahvaliti na poravnanju zubnog niza i predivnom osmijehu. Fiksni je aparatić jedan od najvažnijih alata ortodoncije i već desetljećima daje odlične rezultate na tom polju. Trajanje terapije je individualno, a određuje ga ortodont. Međutim, u prosjeku se fiksni aparatić nosi dvije godine. 

Umetanje fiksnog aparatića zahtjeva veliku prilagodbu pacijenta i stvaranje navika koje su, u svijetu bez aparatića, skoro pa i nezamislive. 

Fiksni aparatić i bol: Nošenje fiksnog aparatića u pravilu nije bolno, međutim, netom nakon postavljanja aparatića, svaki pacijent prolazi kroz individualan proces prilagodbe. Prvih nekoliko dana nakon postavljanja, pacijent može osjetiti nelagodu i zatezanje koje jenjava već nakon trećeg dana.

Fiksni aparatić i oralna higijena: Ortodont će se pobrinuti da pacijent dobije detaljne upute kako održavati oralnu higijenu tijekom nošenja fiksnog aparatića, međutim, jedna je stvar neizbježna – zube je potrebno četkati nakon svakog jela. U održavanje oralne higijene važno je uključiti tuš i konac za zube, dok se s druge strane, zbog potencijalne diskoloracija zuba, vodica za ispiranje usta ne smije koristiti. Ortodont će pacijentu također odrediti učestalost odlazaka na profesionalno čišćenje. 

Fiksni aparatić i redoviti pregledi: Osim što će zbog nošenja aparatića morati prilagoditi oralnu higijenu, pacijent će se također morati naviknuti i na učestale ortodontske preglede. Oni bi se trebali zakazivati svakih 8 do 10 tjedana, a u sklopu kontrolnog pregleda, ortodont će, po zadanom planu, mijenjati i u aparatić ugrađivati nove elemente.

Fiksni aparatić i popravak zuba: U dogovoru s ortodontom, stomatolog može popravljati i liječiti zube bez ikakvih poteškoća. Pacijentu se tijekom nošenja zubnog aparatića mogu vaditi umnjaci, njegovi se zubi mogu čistiti od kamenca, pa čak i izbjeljivati. Ništa nije zabranjeno, dok god se sve radnje odvijaju pod kontrolom i u dogovoru s ortodontom.

Nošenje fiksnog aparatića zaista traži velike promjene u našim navikama, ali nam zato pruža i cjeloživotni užitak u predivnom osmijehu!