Zdravlje desni – 6 namirnica koje trebamo izbjegavati

Doba adolescencije i mladosti bezbrižan je period života u kojem učimo o sebi, i to najčešće iz vlastitih greški, što je u redu jer se naš organizam brže i lakše regenerira. Međutim, nakon tridesete godine života, bilo bi dobro stati na kočnicu i u svakodnevicu uvesti dobre, održive životne navike. To vrijedi za kompletno ljudsko zdravlje, pa nije iznenađujuće da healthy lifestyle može odigrati značajnu ulogu i u održavanju našeg oralnog zdravlja. 

Dio oralnog zdravlja je definitivno i zdravlje zubnog mesa pa je, shodno tome, važno istaknuti neke namirnice koje bismo trebali izbjegavati kako bi svoje desni održali zdravima! 

Bijeli kruh: Škrob u kruhu razgrađuje se u šećer, a šećer je glavni neprijatelj oralnog zdravlja. Ovaj razgrađeni šećer, u dodiru sa slinom, dobiva teksturu paste zbog čega se lako lijepi na zube i među zube. Tako se stvaraju dobri uvjeti za razvoj bakterija i nastanak plaka, što pak može dovesti do kamenca i raznih oralnih bolesti poput, primjerice, gingivitisa. Bijeli se kruh ne mora nužno izbaciti iz prehrane u potpunosti, ali se njegov unos može smanjiti. Konzumaciju bijelog kruha uvijek popratite četkanjem zubi i korištenjem zubnog konca. 

Citrusi: Agrumi su sjajan izvor C vitamina i imaju brojne blagodati po naše zdravlje. Međutim, zbog svoje kisele prirode, mogu narušiti zubnu caklinu čak i u kombinaciji s vodom. Svakako nastavite s konzumacijom agruma ali, kako bi smanjili utjecaj kiselosti na zube i desni, pobrinite se da nakon toga isperete usta vodom. Osim oštećenja cakline, kiselost može oslabiti i desni te uzrokovati povlačenje zubnog mesa. 

Izotonična pića: Iako volimo vjerovati da su ovi napitci dobri i da spadaju u “zdraviju” kategoriju gaziranih pića, naše se oralno zdravlje, nažalost, ne može složiti s tom tvrdnjom. Šećeri i kiseline štetni su za naše zube, a mnogi ih izotonični napitci sadrže u visokoj količini. Pokušajte smanjiti unos izotoničnih napitaka ili nakon konzumacije obavezno operite zube. 

Gazirana pića: O štetnosti gaziranih napitaka znamo već puno informacija. Gazirana su pića bogata šećerom i kiselinom te spadaju u istu kategoriju kao i izotonični napitci. Osim toga, kofein koji sadrže može dovesti do pojačanog isušivanja usne šupljine, što pak vodi do manjka sline potrebne za prirodno ispiranje bakterija.

Alkohol: Konzumacija alkohola može utjecati na naše zdravlje na mnogo različitih načina. Što se oralnog zdravlja tiče, alkohol je drugi vodeći uzrok raka usne šupljine i ima veliku ulogu u stvaranju parodontalnih bolesti. Konzumacija alkohola također može isušiti usta što podrazumijeva otežano stvaranje sline za obranu od bakterija.

Mekani, ljepljivi bomboni: Zbog količine šećera, najsigurnije je izbjegavati slatkiše općenito, ali one mekane i ljepljive trebamo zaobilaziti u širokom luku. Zašto? Jer će se šećer koji sadrže zalijepiti za naše zube i bakterije će se njime hraniti te pružiti plodno tlo za razvoj kako zubnih bolesti, tako i bolesti zubnog mesa.