Uravnotežena prehrana i zdravlje zubi

Ono smo što jedemo, osobito kad je u pitanju zdravlje naših zubi. Pravilan odabir prehrambenih namirnica važan je jer će smanjiti nastanak karijesa i prevenirati bolesti desni. Pretjerana konzumacija šećera i škroba može imati ozbiljne posljedice na oralno zdravlje, oštetiti zubnu caklinu i dovesti do pojave karijesa i raznih upala. 

Neke namirnice potiču stvaranje karijesa, dok ga neke preveniraju. 

Ovo su neke od namirnica koje bi bilo poželjno uključiti u prehranu: 

Vlakna pomažu u održavanju usne šupljine čistom. Uz pravilnu oralnu higijenu, vlakna iz voća i povrća najbolja su obrana od karijesa i bolesti desni. Vlakna potiču i stvaranje sline, a slina smanjuje učinak kiselina i enzima koji napadaju zube.

Mliječni proizvodi također utječu na proizvodnju sline te sadrže kalcij i fosfate koji igraju važnu ulogu u remineralizaciji zubi i obnovi zubne cakline.

Zeleni i crni čajevi sadrže polifenole koji sprječavaju razvoj bakterija i kiseline koja napada zube. Ove čajeve ipak treba konzumirati umjereno jer sadrže tanin koji može promijeniti boju zubi. 

Žvakaće gume bez šećera također stvaraju slinu koja štiti zdravlje naših zubi, a pomažu ukloniti i čestice hrane iz usne šupljine.

Namirnice kojih bismo se trebali kloniti ako želimo zaštitili svoje oralno zdravlje:

Slatkiši i rafinirani šećeri nisu dobar odabir za zdravlje naših zubi. Kad se radi o slatkišima, čokolada je svakako bolja od tvrdih i gumenih bombona jer se manje lijepi za zube i lakše se ispire. Čokolada sa visokim udjelom kakaa ima neke prednosti i za generalno zdravlje našeg organizma pa je svakako najbolji izbor u situacijama kad bismo se htjeli zasladiti.

Škrob se lijepi i zadržava u našim ustima, a nalazi se u namirnicama poput bijelog kruha, krumpira i čipsa.

Gazirana pića puna su šećera, a nemali broj ovih napitaka sadrži i fosfornu i limunsku kiselinu koje mogu oštetiti zubnu caklinu. 

Alkohol i određeni lijekovi sadrže tvari koje isušuju usnu šupljinu. Alkohol je poželjno izbjegavati, a ako suhoću usta izazivaju lijekovi koje morate koristiti, razgovarajte sa svojim stomatologom o metodama koje će vam pomoći da zaštitite svoje zube tijekom terapije.

Trudite se jesti uravnoteženo, hidrirajte svoj organizam, obavljajte redovite stomatološke preglede i pravilno održavajte svoju oralnu higijenu – to su sitne navike koje imaju velik utjecaj na zdravlje vaših zubi!